2005-12-24

2005-12-24: Kex

Här på västkusten pågår en uråldrig strid. Jag tror inte riktigt att man kan hävda att det är det goda som kämpar mot det onda, men näst intill. Jag talar givetvis om frågan om hur ordet kex uttalas. Många här omkring envisas med att använda tj-ljud, medan hela resten av landet inte kan begripa varför det inte skulle duga med ett vanligt k.
     Hur ska man då lösa detta problem?
     Den enkla lösningen är att helt enkelt titta i Svenska Akademiens ordlista och se om de har någon uttalsanvisning. Där finner man instruktionen "k- äv. tj-", vilket på SAOL-svenska betyder att det heter "kex", fast man kan säga "tjex" även om det inte är rätt.
     Nu hävdar tj-vännerna att akademien inte vet vad de talar om, eftersom e är en mjuk vokal, och att k uttalas tj före mjuk vokal och att detta gäller extra mycket för att det är ett låneord. Svaret blir alltid en kort lista på motexempel: tjebab, tjetchup, tjeps...
     Ordet "keps" är förresten intressant, eftersom det både är väldigt likt "kex" till sin struktur och har nästan exakt samma ursprung. "Keps" kommer från engelskans "caps", vilket betyder ungefär "kepsar". "Kex" kommer som bekant från engelskans "cakes", som betyder "kakor" eller "tårtor". Man kan fråga sig varför svenskan envisas med att låna in pluralformerna, men det hör inte hit. Poängen är att om det heter "tjex" så borde det också heta "tjeps", vilket det inte gör.
     Bara för att undersöka om det verkligen inte är "keps" det är fel på har jag gjort en undersökning i rent demokratisk anda av hur K uttalas när det står före E. Här följer en uppställning över uttalet av de ord som finns med i Svenska Akademiens ordlista över svenska språket (11 upplagan, tionde tryckningen) och som börjar på KE:
OrdKTJ
kebabX 
ked X
kedivX 
kedja X
kefirX 
kejsare X
kel X
kelimX 
keltX 
kemi X
kennelX 
kenningX 
kenotafX 
kentaurX 
kenyanX 
kepsX 
keram X
kerreffektX 
kerub X
kesa X
kesoX 
ketchX 
ketchupX 
kettla X
Summa:159
62.5%37.5%
Alltså kan vi utan vidare funderingar foga följande rad till listan:
kexX 

Nyckelord:

Copyright © 2005-2008 Björn Andersson,