2005-12-15

2005-12-15: Recension av M*A*S*H på DVD

M*A*S*H är en fantastisk TV-serie som gjordes mellan 1972 och 1983 och har gått i otaliga omgångar på svensk TV. Nu kan man äga den på DVD i form av en box per säsong med tre DVD-skivor i varje.
     Det normala när man ger ut TV-serier på DVD är att man skickar med extramaterial för att ge folk ett incitament att punga ut med pengar för att köpa något som man annars kan spela in från TV eller ladda men från Internet. Så tänkte dock inte Fox när de gav ut M*A*S*H. Det enda som kan påstås likna extramaterial är det faktum att man kan välja om man vill se avsnitten med eller utan pålagda skratt.
     Vad får man då om man köper serien istället för att skaffa den gratis? Jo, det kan jag berätta. Varje gång man sätter en skiva i sin DVD-spelare spelas en specialproducerad film upp. Filmens budskap är att det inte bara är förbjudet att kopiera skivan, det är dessutom ett lika allvarligt brott som att rycka en handväska, stjäla en bil eller göra inbrott. Filmen är en knapp minut lång och har ett tempo och en musikvideoliknande produktion som antagligen förväntas tilltala ungdomar, som ju är den huvudsakliga målgruppen för kampanjen. Det enda problemet är att de som filmen riktar sig till inte har köpt DVD-boxen och att det enda man uppnår är att reta upp de som faktiskt har betalat för att titta varje gång de stoppar sin ärligen köpta skiva i en DVD-spelare.
     På de flesta av skivorna kan man förvisso skippa förbi den fruktansvärda antipiratfilmen, men dels gäller det inte alla skivorna och dels kommer man då bara vidare till ännu ett meddelande som informerar om att det är förbjudet att kopiera skivan. Det meddelandet visas i drygt 10 sekunder och följs av Fox egen 25 sekunder långa jingel som berättar för tittaren vem det är som slösar bort dess tid.
     Efter halvannan minut får man äntligen kontroll över sin DVD-spelare och kan välja vilket avsnitt man vill se. Sedan kan man avnjuta huvudattraktionen, som för övrigt avslutas med den Fox-symbol, som man allt mer börjar förknippa med tidödande anklagelser för brott som man inte har begått. Sedan är det dags igen. Under över 75 sekunder visas meddelanden på ett antal olika språk om att man inte får kopiera skivan. Bara utifall att någon skulle ha missat det.
     Om jag, efter dessa betydande övergrepp, ska tala om något så obetydligt som menysystemet, så måste jag säga att det är det enklaste tänkbara. Det normala är att man, när man har sett ett avsnitt, hamnar på en sida där man direkt kan starta nästa, eftersom det är troligast att det är det man vill göra, men här antas man vilja se samma avsnitt igen. Man kan inte heller välja att titta på alla avsnitt i ett streck, utan man måste starta varje avsnitt manuellt. Antagligen beror detta på att Fox är rädda att man ska hinna glömma bort att man inte får kopiera om man ser för många avsnitt i rad.
     Sammanfattningsvis har en av historiens bästa TV-serier fått en inramning som tyder på att den som har producerat DVD-utgåvan är dålig på sitt jobb och inte har någon respekt för konstverket eller känsla för hur man bör behandla sina kunder. Det är alltid tragiskt när sådana grobianer får besudla något vackert och värdefullt.

Nyckelord:

Copyright © 2005-2008 Björn Andersson,