2006-01-27

2006-01-27: Prinsessan Madeleine

För ett par dagar sedan (2006-01-25) läste jag i Metro om prinsessan Madeleine. Det som skrevs gick inte att missförstå. Jag citerar: "Prinsessan Madeleine: 'Jag sköt mitt första rådjur' Barn i nöd blir nästa uppgift för prinsessan Madeleine."
     Först blev jag så klart lika upprörd som alla andra. Får kungligheter göra vad som helst? Jag trodde att tiden, då överklassen kunde roa sig med att skjuta prick på vanligt folk, var över. Jag antog att det helt enkelt var frågan om sessans utveckling till storviltsjägare och krigshjälte. Först skjuter man bambi, vilket måste anses som ganska riskfritt. Nåja, jag antar att man börjar med fastbundna kaniner och andra förberedande mål. Nästa naturliga steg blir väl att leta upp något barn som befinner sig i nöd och inte kan springa iväg eller på annat sätt försvåra jakten. Därefter gissar jag att man tar steget upp till frigående pensionärer, som visserligen rör på sig, men inte tillräckligt fort för att man ska riskera skadeskjutning o.s.v.
     På så sätt tar man små steg mot att kunna skjuta både stora, snabba rovdjur och vältränade, beväpnade soldater. Tanken är att träningen ska kunna genomföras utan risk för prinsessan, eftersom hon gradvis får vänja sig vid allt mer hotfulla situationer.
     Men sedan insåg jag att det givetvis måste vara frågan om en ny sorts välgörenhetsprojekt. Istället för att försöka mata svältande barn, bota obotligt sjuka barn, sätta proteser på minerade barn och allt vad det nu är man traditionellt brukar göra, reser man helt enkelt runt och skjuter de nödställda barnen för att göra plats för nya, friska barn. Viltvård kallas det visst.
     Jag vet inte. Det kanske kan fungera. Om man nu ändå ska dö så finns det väl värre sätt än att få skallen bortblåst av prinsessan Madeleine.

Nyckelord:

Copyright © 2005-2008 Björn Andersson,