2006-02-01

2006-02-01: Yttrandefriheten slår tillbaka

Ibland blir man riktigt lycklig över vad yttrandefriheten kan åstadkomma. Ett stort antal tidningar har publicerat muhammedbilderna för att visa att de inte låter sig tystas av en högljudd minoritet. Jag vill hylla dem som, med risk för sin egen säkerhet, leder denna kamp:

Die Welt
Aftenposten
Dagbladet
Berliner Zeitung
D.V.
La Cronica
Corriere della Sera
La Stampa
El Periodico

Vem ska bli först i Sverige?

Jag vill samtidigt peka ett finger mot de som ställer sig på andra sidan genom att censurera en av sina bloggar som publicerade en av bilderna.

Jag har också hittat bilderna i ett digert arkiv med avbildningar av Muhammed. Där finns allt från konstverk köpta i muslimska länder till de relativt tama karikatyrerna från Jyllandsposten till de senaste reaktionerna på den islamistiska intoleransen där Muhammed framställs som en mordisk och hakkorsprydd demon omgiven av omskurna småflickor, förtryckta kvinnor och mördade människor.
     Samtidigt kräver många muslimer att de gamla fåniga hädelselagarna ska återinföras. Det var väl det brott som det var i särklass mest tufft och fräckt ("kreddigt" som det heter på bloggstockholmska) att bli dömd för innan den lagen äntligen togs bort i Sverige så sent som på 1970-talet.
     Så kan det gå. Ryktena som spreds i mellanöstern (drygt ett kvartal efter att Jyllandsposten publicerade bilderna) om att hela norra europa var tapetserat av grova muhammedkarikatyrer ledde till protester och hot och det ledde i sin tur till att ryktet nästan blev sant. Bra jobbat, ryktesspridare!

Den slutsats som jag drar av allt detta är att mänskligheten tydligen befinner sig längre ifrån ett civiliserat tillstånd än jag trodde. Ett par tusen års karantän är omgivningens troligaste reaktion. För inte ska det väl behöva gå så långt att man blir tvungen att sterilisera jordytan och börja om från början?

Nyckelord:

Copyright © 2005-2008 Björn Andersson,