2006-02-25

2006-02-25: Att känna igen en utomjording

Kan man känna igen en utomjording?
     Nej, det vore väldigt dumt om man kunde göra det. När folk känner igen utomjordingar blir de rädda och börjar fundera över bomber, biologiska vapen och att dissekera saker... Det är Hollywoods fel. Om det inte hade varit för deras skrämselpropaganda hade vi troligen presenterat oss för länge sedan. Som det ser ut nu skulle ni bara tro att vi ville sno ert vatten, ha er till lunch, stoppa in slemmiga maskar i era magar för att styra er...
     Varför skulle vi det? Vatten finns det gott om och om vi mot förmodan skulle vilja ha ert skulle vi ta kometerna först. När det gäller kött kommer ni nog snart att märka att det finns bättre sätt att få tag på sådant än att blanda in djur. Och visst finns det civilisationer som består av maskar som styr folk, men de bor givetvis inte i folks magar, utan i hjärnan.
     Nej, jag säger bara en sak. Tro mig, om vi ville döda er skulle ni redan vara döda. Det finns många sätt. Det enklaste sättet att göra sig av med en civilisation på er nivå är att knuffa till en lagom stor asteroid så att den hamnar på kollisionskurs med er planet. Vad skulle ni göra åt det? Skicka ut ett gäng oljeborrare i en rymdfärja som ni bara råkar ha stående och atombomba stenbumlingen? Okej, det finns en teoretisk möjlighet att ni skulle lyckas en gång, men det finns alltid fler asteroider att knuffa på.
     Om man vill ha kvar planeten utan fula nedslagskratrar och stora massutrotningar, är det inte speciellt svårt att konstruera ett virus som smittar lätt och inte ger några symptom... Förrän efter ett par år när man är säker på att alla är smittade och folk plötsligt en dag bara dör i sömnen. Det är ju inte lika effektivt, eftersom det alltid är några som råkar vara immuna eller lyckas undgå att bli smittade till exempel genom att tillhöra något stenåldersfolk långt ute i djungeln, men dem kan man ju spara i djurparker om man vill.
     Det finns så klart många mycket roligare sätt att ta över en planet, men det hör inte hit och dessutom vill jag inte ge er några fler idéer till hur ni skulle kunna ta livet av er själva.
     Vi vill alltså inte ta livet av er. Än.

Men kan man känna igen en utomjording?
     Nej, det kan man inte. Det är inte precis som att vi tar på oss sådana där glasögon med tillhörande lösnäsa och mustasch och gömmer våra svansar och tredje ben under långa rockar.
     DNA är ganska enkelt när man väl har begripit sig på det. Det är en smal sak att bygga kopior av i stort sett vilken art som helst. Är man riktigt seriös går det inte att skilja resultatet från originalet ens om man dissekerar dem med mikroskop. Och det är man. Seriös alltså.

Jag tror att den viktiga frågan är varför man skulle vilja känna igen en utomjording. Är det för att man vill göra sig av med dem? Är det för att man vill fånga dem och tvinga dem att avslöja sina hemligheter? Är det bara för att man vill veta om de finns?
     Fast man vet ju redan att de finns, så det kan inte vara det. Och ingen tror väl att de skulle berätta sina hemligheter om man försökte tvinga dem? Nej, det enda sättet att komma åt de där hemligheterna är att visa att man kan hantera dem. Annars blir det bara en massa "you can't handle the truth".
     Det måste alltså vara för att man vill göra sig av med dem. Det verkar lite konstigt. För det första skulle det ju finnas nästan oändligt många kvar även om man skulle lyckas göra sig av med alla som finns på Jorden. Och de överlevande skulle inte precis vara vänligt sinnade efter ett sådant tilltag. För det andra gör vi ingen direkt skada. Vi bara observerar och reflekterar. På sin höjd försöker vi hjälpa er på traven ibland, trots att vi egentligen inte ska lägga oss i.
     Det är lite som nannyakuten. En utomstående (läs utomjording) kan se problem och konflikter med nya ögon och kanske kan hitta lösningar som bara syns ur nya synvinklar.

Nyckelord:

Copyright © 2005-2008 Björn Andersson,