2006-02-28

2006-02-28: Vem bestämmer i Universum?

Många människor frågar mig vem det är som bestämmer här i världen.
     "I världen?" frågar jag.
     "Ja?" säger de som om de inte alls förstod vad det var jag inte förstod.
     "Vad menar du med världen? Jorden?"
     "Jaså. Nej, så menade jag inte. Jag tänkte mer på Universum. Vem är det som bestämmer i Universum?"
     I det läget brukar jag fråga mig (och även dem) varför de tror att just jag skulle veta mer än någon annan om vem det är som bestämmer.
     "Men hallå!" brukar de säga om de är fjortistjejer (vilket de i och för sig sällan är). "Du är ju typ utomjording!"
     Fast jag kanske ska sluta försöka prata fjortiska. I verkligheten brukar de säga:
     "Du är ju utomjording och i egenskap av sådan borde du ha en viss insikt i dylika ting."
     "Vad var det vi pratade om?" säger jag och blir tvungen att be om ursäkt för att jag är ett sådant jäkla bokstavsbarn.
     När de sedan, efter att ha skakat på huvudet och tänkt att det verkar som om utomjordingar blir senila i ganska unga år, har förklarat att frågan gällde vem det är som bestämmer i Universum kan vi fortsätta diskussionen. Jag sätter dem genast på prov med en skarpsinnig motfråga:
     "Men varför skulle just jag veta mer än någon annan..? Ja visst ja, utomjording och allt det där."
     I det här läget kan det hända att de ger mig en örfil för att jag ska samla ihop mig och fokusera lite. Men oftast går de bara sin väg och jag står ensam kvar och undrar om jag verkligen gav ett gott intryck av utomjordingar. Ingenting är ju viktigare än första kontakten mellan två civilisationer. Det ögonblicket kan avgöra om man ska tillbringa de närmaste århundradena med att kriga mot varandra eller i fredlig samexistens präglad av forskningsutbyte som leder till underbara framsteg på alla områden.
     Äsch, tänker jag sedan, jag kan väl inte ta ansvar för allt.
     Ibland stannar de dock kvar av någon anledning och jag kan äntligen komma till saken. Till det här med vem det är som bestämmer i Universum, alltså.
     Det bästa sättet att förklara vem det är som bestämmer i...
     Fast först måste jag påpeka att det här egentligen inte handlar om vem det är som bestämmer i Universum. Universum är nämligen ganska stort och det är nästan alltid så att hur stor och mäktig man än blir så finns det ändå någon som har mer att säga till om. De som jag tänker berätta om är därför de som bestämmer i vår galax, Vintergatan. Det kanske kan låta futtigt, eftersom den bara är en av de flera hundra miljarder galaxer som finns i Universum, men då ska man komma ihåg att den trots allt innehåller några hundra miljarder stjärnor. Och det är ju inte kattskit.
     Hur som helst är det bästa sättet att förklara vilka det är som bestämmer i Vintergatan en bild:

Utifrån denna bild kan vi gå igenom de fördelar som har hjälpt dem bli galaxens härskare.
     För det första ser vi att de har tre ben (A), vilket alltid är bra för forarbetet och snabbheten. Det gör att man kan dribbla bort, springa ikapp, springa ifrån och allmänt förvirra sina motståndare.
     För det andra lägger vi märke till att de har ett stort hål genom överkroppen (B). Detta gör att det är i princip helt omöjligt att skjuta dem. Hur noga man än siktar går skottet bara rakt igenom dem utan att göra någon skada alls.
     Sist men inte minst kan man rita hela deras överkropp inklusive ögonen utan att lyfta pennan (C). Det är lätt att inse att det gör en oövervinnelig på slagfältet. Faktiskt så till den milda grad att man ytterst sällan behöver vistas på slagfältet, eftersom de flyende fienderna lämnar fältet öppet för en omedelbar triumfatorisk inmarsch.

Det finns så klart ingen som är perfekt. Även dessa, till synes perfekta, varelser har svagheter. Också detta visas enklast med en bild:

Här kan vi tydligt se de få svagheter som möjligen skulle kunna göra att de petas ned från tronen någon gång i framtiden.
     Vi ser att det här exemplaret bara har ett öga (D), vilket givetvis inte alls är bra för djupseendet. Om man inte vet så mycket om dem avfärdar man antagligen bara detta som ett orepresentativt urval, men det är faktiskt så att ungefär hälften av dem saknar ett öga. Anledningen till detta är dels att deras kvinnor och män ser exakt likadana ut och dels att de är oerhört homofobiska. För att undvika missförstånd petar de helt enkelt ut det vänstra ögat på alla nyfödda gossar. Det gör att de kan skilja på könen.
     Man ska dock inte klandra dem alltför mycket för detta. Det är väldigt vanligt att till synes intelligenta varelser stympar varandra av helt irrationella orsaker. Till deras försvar vill jag påpeka att de, trots ständiga krav från jämställdhetsivrare, fortfarande inte har börjat peta ut flickornas högerögon. Jag tror i och för sig att det mest av allt har att göra med att man skulle riskera att blanda ihop könen när man såg folk i speglar om alla bara hade ett öga.
     Den andra egenheten som förefaller ligga dem lite i fatet är att de styr sin teknologi med konfetti (E). De bär helt enkelt omkring på en massa olikfärgade små pappersbitar och när de vill ha något gjort kastar de upp dem i luften. Man tror att färgen och mängden bestämmer vilket kommando som utförs, men det är inte lätt att genomskåda och antagligen inte att lära sig heller. Hur ineffektivt detta än kan verka hävdar de bestämt att det är det naturliga utvecklingssteget efter de mer primitiva gränssnitt som bygger på text, grafik, tal och tankeläsning. Fan tro't, är den allmänna uppfattningen bland utomstående. Men det är trots allt de som bestämmer och den positionen har de nog inte hamnat i genom att fatta dåliga beslut.

Nyckelord:

Copyright © 2005-2008 Björn Andersson,