2006-03-30

2006-03-30: Bura in Otto Sjöberg!

Sveriges vulgäraste kvällstidning* har publicerat bild och namn på Hagamannen. Detta är väldigt korkat. Inte för att någon är förvånad över att skvallerblaskor beter sig korkat om de tror att de kan sälja ett par extra lösnummer på det, men ibland reagerar man ändå.
     För det första kan det hända att den gripne är oskyldig. Polisen verkar vara säkra på sin sak, men innan en domstol har sagt sitt ska man vara försiktig. Om det skulle visa sig att ett misstag har begåtts bör det hela bli dyrt för Expressen. I alla fall om skadeståndssystemet fungerar som det ska.
     För det andra kan det hända att den gripne inte kan dömas trots att han är skyldig. Det händer att brottslingar kommer undan på teknikaliteter eller andra defekter i det juridiska systemet. I det fallet är gärningsmannen juridiskt sett oskyldig och har rätt till skadestånd och Expressen skulle bli tvungen att ge en massa pengar till en avskyvärd våldtäktsman.
     För det tredje påverkar publiceringen utredningen negativt. I de överfall där man inte har kunnat säkra någon teknisk bevisning är kvinnornas vittnesmål den enda chansen att få mannen fälld och i och med bildpubliceringen blir utpekanden i vittneskonfrontationer inte många ruttna lingon värda när Leif Silbersky kan visa upp blaskan i rätten och visa varifrån offren kände igen hans klient.
     Även om den man som nu har anhållits blir dömd, vilket verkar vara mest troligt just nu, kommer man kanske inte att kunna döma honom för alla överfallen. Detta är mycket olyckligt och de offren kommer inte att få något riktigt avslut.
     Slutsatsen är självklar, men jag ska ändå uttala den. Statuera exempel! Döm Expressens ansvarige utgivare Otto Sjöberg för försvårande av brottsutredning! Och gärna till fängelse om straffskalan så tillåter.

*Visserligen i svår konkurrens och med liten marginal, men i dagsläget ligger Expressen i topp.

Nyckelord:

Copyright © 2005-2008 Björn Andersson,