2006-04-09

2006-04-09: Utbildning eller inte utbildning?

Vid den här tiden på året går unga människor ännu mer än vanligt i grubblerier. Det handlar givetvis om utbildning. Det är dags att ansöka till högskolor och universitet, vilket ofta betyder att det handlar om att välja vilken väg man ska ta här i livet. Ska man välja en utbildning som man tror kommer att göra det lätt att få jobb? Ska man försöka bli något som man kan tjäna bra på? Eller ska man satsa på det som man själv brinner för och verkligen vill hålla på med under resten av sitt liv? Eller ska man strunta i alltihopa och bara börja söka jobb direkt utan högre utbildning och allt som hör därtill?
     Det som hör till utbildning, men som man kanske inte alltid tänker på när man planerar sitt liv, är att man lever flera år på centrala studiestödsnämndens minimala och oregelbundna utbetalningar för att sedan betala tillbaka studielånet under resten av sitt liv. Men man lever också ett friare liv under studietiden på så sätt att man har mer kontroll över sin arbetstid och fritid än man har när man arbetar.
     Den som väljer utbildning helt efter sina egna intressen behöver kanske inte så mycket råd från omgivningen. Sådan inblandning är antagligen tvärt om ovälkommen, eftersom den ofta bygger på inställningen att man borde tänka på sina möjligheter att få jobb och bra lön i framtiden. Sådana synpunkter tycker jag bör hållas till ett minimum. Möjligen kan det vara bra att tänka på att man kan tröttna på det intresse som man brinner för just när man väljer utbildning. Fast man kan ju alltid hoppa av eller omskola sig senare...
     Om man ska välja utbildning efter förutsättningarna att få jobb eller en framgångsrik karriär måste man inse att sådana gissningar är ganska svåra att göra. Mycket kan hända under den tid det tar att utbilda sig. Larmrapporter om framtida brister inom vissa yrkesgrupper kan göra att många söker sig dit och istället orsakar ett överskott. Låglöneländer kan dyka upp och dra till sig arbetstillfällen genom att bara kräva en bråkdel av den lön man hade räknat med. Teknisk utveckling kan göra att hela yrken i stort sett försvinner. Fast man kan ju alltid omskola sig senare...

När det gäller lön ska jag ta ett exempel från verkligheten. Följande diagram visar en civilingenjörs inkomst sedan personen började på högskolan hösten 1993:


Inkomst per månad från augusti 1993 t.o.m. år 2005. Den röda kurvan visar ett glidande medelvärde med en period på 6 månader, vilket kan tolkas som ett värde på hur rik man känner sig.

Diagrammet visar inkomst efter skatt och avbetalningar på det studielån som personen tog mellan 1993 och 1998. Det ska påpekas att dessa avbetalningar följer ett "snällare" system än det som gäller idag. De som tog sina lån under 90-talet betalar 4% av sin bruttoinkomst till CSN. Nu för tiden betalar de allra flesta mer än så, eftersom de förväntas betala tillbaka sina lån helt innan pensionen.
     Det man kan säga om detta är att om den som ska välja utbildning bedömer att den kan tjäna bättre än så här under de första tolv åren efter gymnasiet utan att utbilda sig i fem och ett halvt år kanske inte behöver utbilda sig. I alla fall bör den personen inte utbilda sig för att få hög lön. Fast det är väl uppenbart...

Missförstå mig inte. Jag säger inte att det är en dålig idé att utbilda sig. Det är alltid bra att kunna saker. Och det är alltid bra för samhället att dess medlemmar kan saker. Och det kan vara väldigt trevligt att utbilda sig, eftersom man kan träffa folk med liknande intressen som man själv har.
     Samtidigt ska man vara medveten om att man kan bli ganska bra på något om man tränar i fem år och på den tid det tar att skaffa sig en utbildning kan man kanske satsa på och lyckas inom musik, skådespeleri, idrott, poker, daytrading eller något annat som betalar sig bättre än vanligt lönearbete.
     Egentligen vill jag bara bidra med ytterligare fakta som kan förvirra de stackars ungdomarna lite till.

Nyckelord:

Copyright © 2005-2008 Björn Andersson,