2005-12-17

2005-12-17: Varför vi firar jul

Vid den här tiden på året frågar sig många varför så många människor egentligen firar jul. Förslagen varierar från firandet av Jesus* födelse till träffandet av släkten till erhållandet av julklappar. Det enda de flesta verkar vara ense om är att det borde vara Jesus som stod i centrum.
     Om jag ska säga vad jag tycker, så är anledningen till att vi firar jul att vi vill träffa våra släktingar under trevliga och festliga former. Trevligheten och festligheten förstärks av den traditionella julklappsutdelningen. Anledningen till att vi firar jul just nu är den samma som folk i alla tider har firat runt denna tid på året, nämligen att årets mörkaste dag, vintersolståndet, representerar en vändpunkt.
     Jorden, liksom de flesta andra planeter, rör sig ju på ett sådant sätt att olika delar av planeten belyses av olika mycket solljus under olika delar av året. På så sätt uppstår årstider och med dessa följer att det finns en viss dag som är ljusast, sommarsolståndet, och en som är mörkast, vintersolståndet.
     Vi firar helt enkelt att ljuset är på väg tillbaka. För länge sedan var man kanske glad över att Solen hade valt att inte överge människan helt och nu för tiden är vi väl närmast glada över att vi har klarat oss igenom ungefär halva den mörka årstiden. Antagligen är det den symboliska kopplingen till ljusets återkomst som är anledningen till att de kristna valde att kidnappa just vintersolståndsfirandet till att fira sin frälsares födelse.
     Hur som helst är det tur att julen finns. Annars hade vintern varit mycket mörkare och svårare att uthärda.

*Så länge det inte heter "Magnu födelse" eller "Marku födelse" kan man knappast kräva att folk ska kalla det "Jesu födelse".

Nyckelord:

Copyright © 2005-2008 Björn Andersson,