2006-04-25

2006-04-25: Vatikanen och kondomer

Vissa kallar det att ändra syn. Andra kallar det att ändra åsikt.
     Alla skriver om det. Men ingen tänker. Vatikanen går ut och säger att det är okej att använda kondom om den ena av makarna är smittad av en dödlig sjukdom som kan smitta (läs hiv). Det låter ju gulligt och så, men vad är det de säger egentligen?
     Jag tror att det är viktigt att förstå hur sådana här människor tänker. För det första är sjukdomar i deras värld ett straff från Gud. För det andra har de fått för sig att deras gud inte tycker om preventivmedel. Antagligen för att sådana är ett sätt för kvinnor att ta lite makt över sina kroppar och kunna ha det lite trevligt utan att binda upp sig för 18 års barnuppfostran.
     Det man nu säger är att efter att Guds straff har drabbat någon i form av hiv-smitta kan personen få använda kondom vid framtida samlag med sin partner. Troligen är tanken att de inblandade redan är dömda att brinna i helvetets eviga eldar och att det därför inte spelar så stor roll om den syndar lite till genom att använda kondom.
     Det finns flera uppenbara praktiska problem med denna ordning. För det första vet man inte omgående att man är smittad. Med tanke på vilka karantänbestämmelser blodgivningscentralen har kan det nog ta ett par månader innan smittan syns på hiv-test. Om ett gift par har ett aktivt sexliv när den ena råkar bli smittad kommer den andra också att vara smittad när smittan upptäcks.
     För det andra finns det andra sjukdomar än hiv som man bör skydda sig mot. Vatikanen främjar fortfarande spridningen av klamydia, gonorré, kondylom, herpes och så vidare. Men man kan ju inte avskaffa alla Guds straff.
     För det tredje främjar katolska kyrkan fortfarande spridningen av hiv, eftersom man bara får använda kondom när man redan är smittad. Att skydda sig i förebyggande syfte är alltså fortfarande förbjudet.

Men man kanske inte ska vara så hård. Med tanke på hur länge det tog katolikerna att erkänna att Copernicus och Galilei hade rätt, gick det väl egentligen ganska snabbt för dem att reagera på hiv-epidemin. Det var ju inte mer än 25 år sedan den dök upp.
     Och alla steg, hur små de än må vara, i rätt riktning kanske bör välkomnas. Således: Bravo, påven! Förresten, en helt orelaterad fråga: Får man vara sarkastisk? Eller tycker Gud illa om det också av någon irrationell anledning?

Nyckelord:

Copyright © 2005-2008 Björn Andersson,