2006-05-04

2006-05-04: Vatten ur kran eller på flaska

Vatten är en förutsättning för livet på Jorden. Vatten är till exempel så viktigt för människorna att de dör om de blir utan i några dagar. Människokroppen behöver mellan en och sju liter om dagen för att fortsätta bestå av 72% vatten.
     Av dessa orsaker har de flesta länder som har möjlighet sett till att tillhandahålla vatten till sina invånare på ett effektivt och billigt sätt, nämligen via vattenledningar. I Sverige har vi givetvis ett väldigt bra kranvatten, eftersom det är ett civiliserat och rikt land. Det är något som alla svenskar kan vara glada och stolta över.
     Med tanke på detta är det nästan helt obegripligt att försäljningen av vatten på flaska ökar så mycket som den gör. Svenskarna dricker 23 liter flaskvatten per person och år, vilket är väldigt mycket (även om t.ex. italienarna ligger före med sina 180 liter per person och år).
     En prisjämförelse ger vid handen att kranvattnet kostar på sin höjd 2 öre per liter, medan det på flaska lätt kan kosta tio kronor för samma mängd. Det är alltså tiotusentals procent dyrare att köpa sitt vatten på flaska. Och då har man inte ens räknat in besväret att bära hem det. Vissa tycker att det är korkat att välja det dyrare alternativet och om jag ska vara ärlig har jag inget motargument.
     Förutom att det är korkat har det nu visat sig att det är ondskefullt. Hanteringen släpper nämligen ut stora mängder föroreningar. En undersökning visar att det är frågan om mellan något hg upp till nästan 4 hg koldioxid per flaska beroende på var vattnet importeras från.

MärkeMängd koldioxid
San Pellegrino387 kg CO2 / 1000 flaskor
Ramlösa168 kg CO2 / 1000 flaskor
Fontana136 kg CO2 / 1000 flaskor
Imsdal127 kg CO2 / 1000 flaskor
Coop Xtra112 kg CO2 / 1000 flaskor
Euroshopper109 kg CO2 / 1000 flaskor
Jämförelse mellan olika märken med avseende på koldioxidutsläpp.

Undersökningen talar bara om koldioxid, men det är givetvis bara ett exempel på flaskvattnets miljöpåverkan. Den som vill förstöra den här planeten gör med andra ord klokt i att importera sitt vatten från avlägsna länder istället för att dricka den vanliga kommunistsmörjan som kommer ur kranen.
     Förutom att det är korkat och elakt att köpa sitt vatten på flaska finns det mycket som tyder på att det är ohälsosamt. I Penn & Tellers TV-serie "Bullshit!" undersöktes olika varianter av vatten på flaska och man kunde konstatera att kranvatten innehöll mindre mängd mikroorganismer. I samma program gjordes ett försök där besökare på en restaurang blev serverade ett exklusivt vatten importerat från ett avlägset land där det hade hämtats från världens friskaste källa. Besökarna förklarade att det var det godaste vatten de hade smakat i hela sina liv. Givetvis visade det sig att vattnet kom från en vanlig trädgårdsslang. De som säger att de dricker flaskvatten för att det är godare har alltså inte heller speciellt mycket vatten på sin kvarn.
     Sammanfattningsvis är det korkat, ondskefullt, ohälsosamt och helt onödigt att köpa vatten på flaska istället för att dricka kranvatten.
     För att komma med en lite mindre objektiv betraktelse: Ni lever på en planet där det finns dricksvatten nästan överallt. Gör det för sjutton inte så jämrans svårt för er själva hela tiden! Drick det vatten som folk faktiskt ger er nästan helt gratis! Betala inte en massa pengar till miljöförstörande svin som lurar på er helt vanligt vatten genom att påstå att det är exklusivt! Tänk för en gångs skull! (Resten raderat eftersom det bestod av obegripliga utrop och svordomar.)

Nyckelord:

Copyright © 2005-2008 Björn Andersson,