2006-06-21

2006-06-21: Midsommar


Stiliserad midsommarstång.

Hur kyrkan ser stången.

Rättare tolkning.
Idag är det årets längsta dag. Långa dagar ger varmare årstid och trevligare tillvaro – åtminstone för de människor som bor nära polerna. Därför är det naturligt att fira denna dag. Av ekonomiska skäl väntar man i och för sig nu för tiden till helgen med firandet, men visst är det egentligen sommarsolståndets ljusa natt man firar.
     I Sverige är midsommaren fortfarande ganska hednisk, trots att den kristna kyrkan försökte lägga beslag på den på samma sätt som man lyckades förvandla firandet av vintersolståndet till jul. Anledningen till detta misslyckande kan vara att det man försökte införa var det föga engagerande firandet av Johannes Döparens dag. Visst, visst, sa svenskarna, det är den där döparen vi firar! Det är inte alls någon fruktbarhetsrit. Ärligt alltså!
     Det ska väl nämnas att vissa mer lättpåverkade länder faktiskt kallar den här helgen för Sankt Hans. Med "lättpåverkade" menar jag givetvis "korkade, lättlurade, lismande, påverövslickande".
     Mer intressant är kanske att fundera över varför kyrkan lät folk hållas med sitt hedniska dansande runt fallosar. Antagligen beror det på att stängerna, i prästernas och andra fromma kristnas ögon, liknade kors. Likheten är mycket tydlig om man struntar i de där ringarna som hänger vid sidorna. Man kan förstå att kyrkans män bara såg ett par harmlösa kransar av ängens blommor och antog att det bara var utsmyckning. Det är ju en fin hyllning till Guds skapelse och dessutom är det sött att se de små barnen springa runt och plocka blommor.
     För en mindre indoktrinerad person med mer naturlig fantasi är det dock ganska uppenbart att det inte är så att kransarna hänger där för att smycka korsets tvärslå. Istället är det tvärslån som är upphängningsanordning för kransarna. Fallossymboler är ju mycket vanliga i alla naturliga och ursprungliga (även kallade "primitiva") kulturer. Det är dock ganska ovanligt – speciellt i modern tid – att penisen så tydligt ackompanjeras av ett par testiklar.
     Om det, mot förmodan, är någon som inte känner till symboliken bakom midsommarstången, kan jag berätta att det helt enkelt är ett manligt könsorgan instoppat i Moder Jord. En ganska typisk fruktbarhetsrit med andra ord.
     Ut med er och spänn på Moder Jord nu!

Nyckelord:

Copyright © 2005-2008 Björn Andersson,