2006-11-30

2006-11-30: Stamcellsforskning?

Stamcellsforskning är ett hett ämne just nu. I alla fall på de delar av planeten där man har tid och möjlighet att bry sig om vad som är hett. Om man bortser från den allt hetare solen som kanske bränner bort den skörd som man hade tänkt ge sin familj att äta.
     Men nu känner jag att jag är på väg ut i en het öken där man lätt skulle kunna gå vilse. Stamcellsforskning var det som var ämnet.
     Ämnet är dock inte hett av den anledning som man skulle kunna tro. Det är ju lätt att få för sig att det skulle bli hett för att det har möjlighter att kunna hjälpa till med att bota sjukdomar och därmed både minska människornas lidande och spara pengar som annars skulle ha gått åt till att ta hand om de sjuka och handikappade vars lidande har kunnat ellimineras.
     Men så är det alltså inte. Istället är det hett för att många har fått för sig att man inte ska forska på stamceller, vilket kan verka som en konstig inställning. Det är lockande att byta ut ordet "konstig" mot "ondskefull", men man ska inte kalla folk onda innan man är säker på att de verkligen är det.
     Kanske har de någon väldigt bra anledning till sina protester. Den måste ju vara väldigt bra för att den ska göra att man vill avstå från de potentiella fördelarna.
     Om jag har fattat stamcellsforskningsmotståndarna rätt så är de, förutom att någon har sagt att en drygt 1500 år gammal sagobok förbjuder forskning på embryon trots att de som skrev boken inte visste vad embryon var och därför inte skrev något om sådana, är rädda för att man i längden ska börja knapra på människovärdet om man accepterar att ett befruktat mänskligt ägg inte är en människa. Efter ett stort antal steg till på den vägen skulle man i en dystopisk framtidsvision kunna tänka sig att man börjar avrätta handikappade. Om nu inte forskningen har lyckats bota dem först förstås… Men det finns säkert svaga grupper som kan bli utsatta även så långt in i framtiden.
     Jag frågar mig varför man inte försöker stoppa t.ex. vapenindustrin istället. Den har ju som uttalat mål att bygga maskiner som plågar, dödar och lemlästar människor. Och den har stora framgångar. Och den verkar nu. I verkligheten. Den måste vara ett mycket större hot mot människovärdet och de mänskliga rättigheterna än stamcellsforskningen, vars mål är att bota svåra sjukdomar.
     Det verkar vara en helt orimligt konstig prioritering. Nej, det måste vara det där med sagoboken som är den verkliga orsaken till motståndet. Annars skulle man ju ge stamcellsforskningen en chans att bota sjukdomarna innan man stoppade den på grund av sina egna galna framtidsfantasier.
     Slutsatsen blir då att motståndarna är onda. Det finns så klart en liten teoretisk sannolikhet att de har rätt i att det finns en gud som, av okända anledningar, motsätter sig forskningen. Men även om det skulle vara så, tycker jag inte att det förändrar speciellt mycket. I så fall är den här guden också ond. Och det vore väldigt ryggradslöst att följa en ond gud bara för att den är en gud.
     Det finns många som försöker anföra andra argument mot stamcellsforskning, men jag vågar påstå att om man granskar dem noga kommer man innerst inne att hitta sagoböcker och/eller -väsen.
     Jag har till och med sett några (okej då, det var bara en person), som har avfärdat stamcellsforskning med argumentet att det inte fungerar, vilket bevisas av att ingen har blivit botad från något av stamceller. Jag är inte helt säker på att det är sant, men även om det nu skulle vara så, så är det ju ungefär lika intelligent som att säga att det där fjantiga botemedlet mot cancer som folk letar efter inte heller har botat någon och därmed inte är värt att leta efter. Eller att det är meningslöst att bygga den där nya gångtunneln under vägen på det där stället där sikten är så skymd och minst två skolbarn har blivit påkörda, eftersom den fortfarande inte har räddat någon trots att planeringsarbetet har pågått så länge.
     Sådant är inte bara onskefullt, utan också så korkat att personen antagligen balanserar på gränsen till att ha rätt till personlig assistent. Jag hoppas att den här sortens lindriga utvecklingsstörningar, tillsammans med mindre irriterande handikapp som totalförlamning och dövblindhet, också blir möjliga att bota tack vare stamcellsforskningen.

Nyckelord:

Copyright © 2005-2008 Björn Andersson,