2006-12-24

2006-12-24: Jul

Nu är det jul. Det är det väl ingen som har missat. Utom dem som man förr sjöng "do they know it's christmas" om, fast dem har vi, som tur är, nästan lyckats glömma nu. Hur som helst tänkte jag haka på den senaste jultrenden, som är att söka julens ursprung. Jag tänkte göra det med utgångspunkt i den kristna tidningen Smålandspostens ledare från igår.
     Redaktören känner visserligen till att julen från början är en romersk högtid, för det är det första han skriver. Antagligen gör han det för att i läsarens ögon ge julen den tyngd som kommer av att vara en riktigt gammal tradition. Problemet är dock att julen blev officiell högtid i Rom på 400-talet före kristus. Det man firade var antagligen vintersolståndet. Att det har med Solen att göra får man en vink om om man söker ursprunget till själva ordet "jul". Det visar sig att det troligen har samma ursprung som ordet "gul" och betyder ungefär "skimmer".
     På 300-talet (efter kristus) bryr sig de kristna för första gången om julen. Då är det några företrädare som ondgör sig över hur okristligt kul romarna har mitt i vintern varje år. Om Gud hade menat att vi skulle ha kul och sjunga och dansa, så hade han... Tja... Givit oss sångröst och ben, eller... Poängen är att det är meningen att vi ska lida och ha tråkigt! Okej? Den som har lidit mest när han dör vinner. Ungefär så tyckte de då.
     Så sent som på 500-talet insåg de kristna att julen inte skulle försvinna. Den hade funnits i tusen år och visade inga tecken på att tyna bort. Vad ska vi göra då? Jo! Var det inte så att Jesus föddes precis under julen? Jo, så var det ju. Det kom de tydligt ihåg. Det var bara att de hade råkat glömma bort det lite. Det var ju ett lustigt sammanträffande att han föddes just under julen. Konstigt att ingen hade tänkt på det tidigare! Det måste vi fira! Glöm det där vi sa förut när vi tyckte illa om julen. Julen är bra! Fira jul!
     Nästa steg var att byta namn på högtiden. Om den fortsatte heta jul skulle ju folk komma ihåg vem som hade uppfunnit den och så kunde man ju inte ha det. Den hade inget med Solen eller andra hedniska påfund att göra. Nej, det var en ren kristusmässa.
     I många språk gick det vägen och förvånande många folk gick över till att fira christmas eller varianter därav. I några få primitiva och sent kristnade länder lever det gamla hädiska namnet kvar och kanske har utvecklingen börjat gå lite svagt åt andra hållet nu. Julmässan har ersatts av det nya bruket att julmessa små hälsningar till varandra och till och med kyrkans män har börjat tycka att den gamle biskopen jultomten är sekulär.
     Vad har detta med Smålandsposten att göra, frågar den med gott minne. Jo, poängen är att redaktören har fel när han påstår att det religiösa inslaget är upphovet till själva firandet. Jul är inte religion. Jul är ren astronomi. Jag tycker att Christer Fuglesang borde ha varit julvärd i SVT.
     På tal om TV... Jag lade märke till en sak när jag halvsov framför Kalle Anka nyss. Jultomtens slavar, de så kallade nissarna, sjunger om att arbeta för "santa claus" och att de har "a lot of fun", men innan det sjunger de om "the land of the midnight sun". Tomten bor alltså i midnattssolens land, vilket bekräftas av att man ser solen i bakgrunden på extriörbilderna. Slutsatsen måste vara att han bor vid sydpolen. Det kan förklara varför ingen har lyckats hitta honom, trots noggranna genomsökningar av området runt nordpolen. Se där, allt som behövdes var lite kunskaper i astronomi.

Nyckelord:

Copyright © 2005-2008 Björn Andersson,