2007-03-25

2007-03-25: Humla

Under dagens promenad genom vårsolens sken över det yrvakna landskapet lade jag märke till en humla som försökte ta sig in i en bil. Detta föreföll mig som ett konstigt beteende för en humla. Vad förväntade den sig finna i en bil som inte fanns utanför? Värme, kanske. Fast det var ju årets varmaste dag hittills. I alla fall enligt min personliga inre väderdatabas.
    Jag vet inte svaret på frågan om vad det var humlan sökte, men humlor är ändå ganska intressanta djur. De är små knubbiga insekter, som antagligen är mest kända för att enligt naturlagarna inte kan flyga, men gör det ändå, eftersom de inte själva känner till att de inte kan. Att det är så påstår i alla fall genomsnittspersonen om man frågar vad det är för speciellt med humlor.
    Jag tror att denna vandringssägen säger mer om människors syn på vetenskap än om humlor. Folk tror helt enkelt att vetenskapen är ett slags religion som måste ha svar på alla frågor. När de undrar hur humlor, som är så runda, kan flyga, så letar de reda på en person som har läst Bibeln och en som har läst fysik och ställer frågan till dem. Bibelkillen svarar att det måste ju helt enkelt vara så att Gud har skapat humlan och sett till att den kan flyga. Fysikern konstaterar att det var ett intressant problem och testar med lite olika formler och kommer fram till att humlan har på tok för liten vingyta i förhållande till sin kroppsvikt för att kunna flyga. "Det var som sjutton!" utbrister han och visar uträkningen för alla som orkade vänta på att han skulle räkna klart.
    Alltså är Bibeln bättre än fysiken. Den gav ett enkelt och snabbt svar, medan fysiken bara presterade några misslyckade uträkningar. Den frågvisa personen vänder sig därför till Bibeln med sin nästa fråga: "Hur kom världen till?"
    "Gud!" blir det snabba svaret. När de andras uppfordrande ansikten vänds mot fysikern börjar han svettas och stamma om Big Bang. Alldeles för sent, när alla andra har lämnat honom ensam vilse i ett invecklat resonemang om hur Universum utvidgar sig, kommer han på att han borde ha frågat hur Gud kom till. Fan, att man aldrig kommer på de där replikerna när man behöver dem. "Vad sa du nu då, din Bibelfjant?" skulle han ha triumferat. "Jaså? Har Gud alltid funnits? I så fall han man väl lika gärna säga att Universum alltid hade funnits i en outgrundlig, sammanpressad form när det plötsligt fick för sig att explodera i Big Bang? Pucko!"
    Skillnaden mellan vetenskap och religion är ju att vetenskapen inte, på samma skamlösa sätt, hittar på förklaringar innan man har undersökt saken och försökt komma fram till hur det ligger till i verkligheten, medan religionen oftast tar den enkla vägen och gör en avfärdande gest samtidigt som man skyller allt på Gud.
    Vetenskapen är jobbig, men religionen är lat.
    Inte för att det är speciellt svårt att ta reda på ungefär hur humlor gör när de flyger. De gör det genom att knycka till med vingen i slutet av varje slag och därigenom skapa en liten luftvirvel ovanför vingen. Denna virvel gör att de kan hålla sig uppe i luften. Och de gör det helt på egen hand utan hjälp av övernaturliga krafter, vilket de är värda mycket respekt för. Humlor är verkligen inga lata Bibelkillar!
    Man får bara hoppas att det finns tillräckligt många blommor för att de ska kunna överleva fram tills den riktiga våren börjar. Men med tanke på hur pollenet har börjat klia i ögonen ska det nog inte vara några problem.

Nyckelord:

Copyright © 2005-2008 Björn Andersson,