2007-04-10

2007-04-10: Recensioner av recensioner

Efter Nine Inch Nails konsert i Stockholm under påsken har alla svenska dagstidningar med självaktning (därmed inte sagt att någon annan aktar dem) publicerat en recension. En genomgång visar att de instämmer med det goda omdöme jag gav. Nu ska jag ta en titt på recensionerna och sedan får vi se om de instämmer i mina omdömen om dem också.
     Aftonbladet står i en klass för sig när det gäller vitsande kring namn. Men formuleringar som "slår in spikarna" och "Trent var det här" gör man antagligen till och med Ingvar Oldsberg grön av avund. Om man ska peka på några mer påtagliga tillkortakommanden får det bli följande två: Det antyds att Johnny Cash ligger bakom sången "Hurt" och även om recensenten själv kanske inte tror att det är så så finns det säkert redan tillräckligt många som bär omkring på denna missuppfattning. Under rubriken "Sämst" påstås att "Survivalism" var den enda låten från "Year Zero" som spelades. Jag vet inte vad recensenten gjorde under "The Beginning of the End", men med tanke på att Trent till och med presenterade låten borde den ha varit svår att missa. Betyg: 2 plus.
     Expressen avstår från vistar, men håller med sin skvallerblaskekamrat om att konserten var mycket bra. Recensenten skriver utlämnande om sina tårar under "Something I Can Never Have", men tycker ändå inte att Nine Inch Nails nådde upp till sin egen höga standard. Eftersom jag inte har sett dem live förut kan jag inte vara säker, men jag vill ändå peka på möjligheten att det var recensenten som hade en dålig dag.. Betyg: 4 getingar.
     GP fokuserar lite på att Trent Reznor faktiskt snart är 42 år gammal, med betoning på gammal. Recensenten konstaterar närmast översvallande att åldringen blåser bort tio år yngre band. Berömmet modereras något av tal om en svacka på mitten och antydningar om att showen var lite för välgenomförd och lite för mycket Nine Inch Nails på något sätt. Det som drar ner betyget är uppgiften om att publiksiffran var 9600, vilket den antagligen kunde ha varit om det hade funnits så många biljetter. Sanningen fanns någonstans runt 3000. Betyg: 3 fyrar.
     Jag själv skrev om cigarettändarskogens ersättare som om någon annan var intresserad av mina personliga tolkningar av publikens handlande. Dessutom var min text ganska kort och något sval i tonen. Jag kan dock inte hitta några faktafel i den, så betyget blir ändå godkänt. Betyg: 3 alienfiskar.

Nyckelord:

Copyright © 2005-2008 Björn Andersson,