2007-05-13

2007-05-13: Eurovisionsschlagerfestivalen

Jag har tittat på Eurovisionsschlagerfestivalen för andra året i rad. Jag får väl erkänna att jag har blivit gammal och viljeslös och bara sitter framför TV:n och tar del av det som presenteras för mig. Men man kan ju roa sig lite med att göra statistik över spektaklet. Alltid retar det någon...
     För det första kan man konstatera att Sverige fick poäng av Norge, Danmark, Finland, Island, Storbritannien och Andorra. Det var alltså grannländerna (som måste ge poäng), Storbritannien (som uppenbarligen inte har någon smak) och Andorra (som knappt finns - jag antar att en av de tre som röstade fick för sig att Sverige var värda ett telefonsamtal för mest naken manshud eller något liknande).
     Den som hejar på Sverige kan alltså inte yppa ett enda ljud om att länder inte borde rösta på sina grannar. På så sätt kan man ju tycka att de svenska kommentatorerna gjorde bort sig lite. Fast de dropparna försvinner väl lite i havet av blåsande i tutor och dumma kommentarer.
     Det andra man kunde lägga märke till var att östländerna uppenbarligen är mycket bättre på musik än de i väst. Jag har tillverkat en liten karta för att illustrera detta faktum. Ju rödare ett land är desto bättre placerade det sig i tävlingen:Inte minst de s.k. "big four" är patetiska. Visserligen placerade de sig inte absolut sist som 2005, men de är pinsamt blekrosa. Man frågar sig hur länge de kommer att stå ut med denna årliga förnedring. Kanske hade det varit värdigare att gå med på att konkurrera på samma vilkor som de andra.
     Sverige ska alltså kvala nästa år. Men som kommentatorerna sa så är det ju inte The Arks fel att det blev så. Nej, den eventuella skuggan faller på svenska folket som röstade fram dem.

Nyckelord:

Copyright © 2005-2008 Björn Andersson,